13.10.17

Mariachi 6

De titel van dit stukje is volslagen fout want de muziek die ik wil laten horen is dan wel Mexicaans maar heeft niets met mariachimuziek te maken. 
Ik noemde gister naast Moncayo twee andere  Mexicaanse componisten Silvestre Revueltas en Carlos Chávez en het lijkt me goed eveneens werk van deze twee te laten horen, ook omdat de kans dat we hun muziek in éën  van onze concertzalen zullen horen bijster klein is. Oorspronkelijk bevriend kregen ze in 1934 ruzie omdat Revueltas een opdracht ontving van het Ministerie van Opvoeding voor filmmuziek waar Chávez op gerekend had. Het conflict liep zo hoog op dat Revueltas zijn baan als tweede dirigent onder Chávez van het Orquesta Sínfonica Mexicana verloor en hij het Orquesta Synfónica Nacional oprichtte, dat overigens geen lang  leven beschoren was. 
"La noche de los mayos" van Revueltas wijkt in  het begin weinig af van wat internationaal in het  interbellum genoteerd werd tot een enorme ritmesectie de muziek overneemt op authentieke Latijnsamerikaanse instrumenten. 
We hebben absoluut geen idee hoe de muziek van de Azteken klonk, Chávez had daar zijn gedachten over en verklankte die in zijn compositie "Xochipilli".