1.10.17

THEE 1


Renate Rumpel was een heel eenvoudig, nog in de Deutsche Demokratische Republik gefabriceerd, theepotje. Die eenvoudigheid straalde van haar af en zo gedroeg ze zich ook. Ze slaakte kleine gilletjes van vreugde wanneer ze “Earl Grey” mocht brouwen, want dat  was ze in haar jonge jaren absoluut niet gewend geweest. Destijds was het meestal “Brause mit Fruchtgeschmack”, een soort imitatiethee met een kunstmatig vruchtensmaakje, dat zich in haar binnenste bevond. 
Ze zag er best aardig uit, met een deksel waarop een rode knop met het wapen van de  “Erste Arbeiter-und-Bauern-Staat”, klein, maar toch heel goed zichtbaar in een soort plastic  gegoten. Renate was groot geworden in Dresden, maar toen de familie, die haar zowel ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds gebruikte, na de val van de Muur naar het westen, trok was ze met wat ander huisraad ingepakt en mee naar Koblenz verhuisd en kwam ze op een keukenplank te staan, vlak naast een recent aangeschaft waterketeltje, Helga Durchfall geheten. Renate had na een dag al door dat Helga het idee had, dat ze van heel andere, veel hogere komaf was. Ze had geprobeerd een gesprek met Helga aan te knopen, maar dat was faliekant mislukt. Helga was geen hogedrukketeltje maar een hogedunkketeltje, stelde ze vast. Typisch zo’n arrogant Westduits product, want ze had op het handvat gelezen “Adolf Durchfall Metallwaren G.m.b.H. Remscheid”. Klaarblijkelijk wist ze niet eens dat Durchfall in goed, ouderwets Duits diarree betekende, dat was toch bepaald geen naam op trots op te zijn en ze zou het bij gelegenheid toch eens onder haar tuit wrijven. Maar die gelegenheid bleef uit. Helga had alleen toen Renate op zekere ochtend voor de zoveelste keer geprobeerd had een gesprek te beginnen haar toegesnauwd dat ze niet met haar in gesprek wenste te gaan en het al erg genoeg was naast haar een plaats op de keukenplank te hebben: “Luister eens goed Oostduitse theepot, zonder heet water dat in mij wordt  klaargemaakt, ben je nergens. Maar dan ook helemaal nergens, dankzij mij besta je, zonder mij valt er in jou geen thee te trekken, stomme trut! Ga terug waar je vandaan komt, naar die scheit-D.D.R. van je. Abhauen, bitte schön.” 
Renate vond de toevoeging ‘bitte schön” belachelijk, het was alsof je getrapt werd en daarna geaaid, daar hield ze helemaal niet van. Ze had trouwens gemerkt dat haar gebruikers ook erg aan de Westduitse gewoonten moesten wennen. Nee, de hereniging ging niet van een leien dakje. Soms had Renate ondanks de afschuwelijke “Brause mit Fruchtgeschmack” heimwee naar de D.D.R., daar had ze altijd goed kunnen opschieten met de waterketel uit het Volkseigener Betrieb B.E. Heimmerfeld, Görlitz. Ze waren echt Volksgenosinnen geweest en hadden de aan hun opgedragen arbeid verricht: in de één werd het water gekookt , in de ander thee gezet. Beide tot voldoening van hun gebruikers.