2.6.09

Kaart


Bovenstaande vooroorlogse kaart is al jaren in mijn bezit, maar vanmiddag moest het er toch maar eens van komen: kijken of ik restanten van de spooraftakking naar de cacaofabriek van Van Houten in Weesp zou kunnen vinden. Ik fietste door Muiden, dook onder de snelweg door en belandde op de parallelweg, die langs de Bloemendalerpolder loopt, sloeg even voor Vechtlust linksaf en via een stil weggetje kwam ik in Weesp, waar ik rechts af kon slaan voor de spoorbaan, maar volgens de kaart kon ik aan de andere kant van het spoor ook rechts, om zo bij de aftakking te komen.

Maar ik kwam op de Bloemendalerweg, op een industrieterrein. Die aftakking kon ik vergeten. Maarin een zijstraat stond een vooroorlogse Traction Avant: een verlengde, die destijds in verschillende versies werd aangeboden: als familiale, als conduite interieur, maar ook als commerciale.

De auto in Weesp was van laatstgenoemd type, de achterklep bestaat uit twee delen: het bovenste deel scharniert in het dak en gaat naar boven, het onderste deel scharniert naar beneden, zodat zowel bakker als boer er een prima, lichte vrachtauto aan hadden.


Ik ken foto's van de commerciale met een aantal schapen achterin.