23.1.17

Fries nieuws 3

Het leek mij juist ook de volgende regels uit de folder van Fred Fraatchraag en Arie Stompetuyt te citeren:
11Urinals is een kunstproject waaraan elf uit verschillende landen afkomstige kunstenaars uit het topsegment van de kunstwereld deelnemen. Zij zijn zorgvuldig gekozen bij de locatie, de lokale of regionale historie en hun bereidheid kennis te maken met de inwoners van ‘hun’ stad. Zo mogelijk ontwikkelen ze voor en met hen participatieprogramma’s.
11Urinals is ook een sociaal project. Door bewoners kennis te laten maken met de persoon en het werk van de kunstenaar en hen intensief te betrekken bij de ontwikkeling van ’hun’ pisbak wordt de pisbak van en voor de gemeenschap. Dat wordt goed begrepen: in bijna alle 11 steden zijn nu vanuit de bevolking zelf zogeheten pisbakcommissies gevormd. Deze zijn betrokken bij het vinden van de juiste locatie, werken mee aan een hartelijke ontvangst van ‘hun’ kunstenaar en organiseren programma’s rondom het project. De kinderen worden daarbij niet vergeten. Op deze manier ontstaat draagvlak en wordt de basis gelegd voor goed behoud en beheer van de pisbakken in de toekomst.
11Urinals is een innovatief project. Het is toegespitst op water in verscheidene vormen. Door waar mogelijk technologische en ecologische innovaties toe te passen worden de pisbakken niet alleen duurzaam, maar verwijzen zij ook naar het belang van waterbeheer en research en bevorderen zij het collectieve ecologische bewustzijn. Friesland is koploper op het gebied van watertechnologie en -research. Van de watertechnologische bedrijven in Friesland tot op het niveau van het Ministerie van Infrastuctuur en Milieu wordt begrepen dat 11Urinals een uniek project kan zijn om Nederland – met Friesland in het bijzonder – nationaal en internationaal te promoten als innovatieland op het gebied van waterbeheer en watertechnologie.
11Urinals is een cultuurtoeristisch project. De roemrijke reputatie van de elf kunstenaars trekt als een magneet vanuit de hele wereld mensen aan en maakt de elf pisbakken tot destination art, een bestemming voor cultuurtoerisme. Daarmee komt, naast het watertoerisme dat Friesland nu kent, een ander soort toerisme op gang dat oog heeft voor de eeuwenoude lokale en regionale kunst-en cultuurschatten en er nieuwe glans en bekendheid aan verleent. Cultuurtoerisme is wereldwijd de tweede toeristische branche. De faam van deze kunstenaars maakt, in combinatie met de schoonheid en rijke historie van de elf steden en het Friese landschap, de route van de elf pisbakken tot een internationale cultuurtoeristische topattractie die sterke impulsen geeft aan de lokale en regionale cultuur en economie.
11Urinals is een van de grootste projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, en het enige dat blijvend zal zijn als nieuw cultureel erfgoed.