19.1.17

Toen 4

Ik geef toe, ik ben niet in goed in jaartallen, maar ik denk dat de foto hierboven in 1985 gemaakt is. Ik weet wel waar: in Leeuwarden en als ik me goed herinner op de hoek van de Nieuweburen. Ik was weer eens met het Sir Douglas Quintet op stap. Dat was ik al eens eerder geweest in de Verenigde Staten,  met optredens gevolgd in Los Angeles en Disneyland, die eindigden met plaatopnames in San Francisco met een paar mensen van Creedence Clearwater Revival. Ik mocht Doug Sahm (1944-1999) wel, ook omdat hij op uiterst grappige wijze 's-Hertogenbosch tot Sjehoegedieboesj verbasterde en mijn naam als Wimm Blumendale schreef. Ik had bovendien twee keer bij zijn kompaan en organist Augie Meyers (verantwoordelijk voor hèt kenmerkende Sir Douglas Quintetgeluid) op zijn boerderij in Bulverde, een miniscuul oord vlakbij San Antonio (Texas) gelogeerd. Ik zou de verhalen over die logeerpartijen eigenlijk eens moeten opschrijven, want daar maakte ik voor de eerste keer kennis met landelijk Amerika.
 
In Leeuwarden trad het Quinet 's avonds op, maar de bandbus was vroeg, dus ik leidde het gezelschap door de oude stad. Het Quintet bestond trouwens uit meer dan vijf man, want op de foto staan van links naar rechts: Larry Campbell, Augie Meyers, Doug Sahm, Ernie Durawa, Louie Terrazzas, Louie Ortega en Rocky Morales. De enige dame in het gezelschap is Eva Monteiro, maar zij zat niet in de band.
Wat vaak wordt vergeten is het feit dat Sahm een voortrekkersrol heeft vervuld doordat hij, alsof het de gewoonste zaak van de  wereld was, chicano's in zijn Quintet opnam. Op zoek naar opnamen uit 1985 vond ik een tweetal in Duitsland, gemaakt  tijdens dezelfde tournee. Doug zingt zijn oude succes "Mendecino" en Augie soleert in "Folsom Prison Blues" gevolgd door Louie Ortega met "Little Georgie Baker".