9.5.18

Zandvoort 2

Klaar voor een rondje circuit: een Dixi 2/15PS, Typ DA1 uit 1928 en een Swift, waarvan ik (te) weinig weet, maar waarvan ik vermoed dat een 7hp, tweecylinder is. 
De Dixi kwam uit de Dixi Automobilwerk A.G. in Eisenach, een fabriek die  rond 1899 bekendheid kreeg door de "Wartburgwagen", een in licentie gefabriceerde Decauville. Daarna volgen een reeks eigen constructies maar in 1927 werd begonnen met de vervaardiging van de Austin 7 in licentie. Dat autootje met  een 748cc viercylinderzijklepmotor was een succesnummer, want behalve in Engeland en Duitsland werd het ook in Frankrijk en Japan vervaardigd. Medio 1929 ging de productie in Duitsland over naar BMW toen  de Dixifabrieken in Eisenach in handen kwamen van  de Beierse firma.
Swift  of Coventry Ltd. was - uiteraard - gevestigd in die plaats in Warwickshire en was via naaimachines, fietsen en gemotoriseerde driewielers bij automobielen aangeland. De fabriek zou tot 1931 blijven bestaan toen de concurrentie met de grote merken te hevig werd.