28.6.13

Jarig

 
"Nederland is jarig", kraait het feestcomité onder aanvoering van de Overijsselse commissaris van de koningin Ank Bijleveld, bijgestaan hoe kan 't anders in dit land, door bekende Nederlanders: Albert Verlinde, Erben Wennemars en Kim-Lian van der Meij. Op 30 november van dit jaar starten de feestelijkheden om het tweehonderjarig bestaan van Nederland te herdenken. Dus u hebt nog even tijd om in gepaste polonaise achter Ank, Albert, Erben en Kim-Lian aan te gaan huppelen.
Honderd jaar geleden werd het eeuwfeest in Den Haag fors aangepakt, dat weet ik, omdat ik gister voor het kapitale bedrag van 10 euro op de markt een fotoalbum kocht met de titel: Ter Herinnering aan den Nationaal-Historischen Optocht gehouden te 's-Gravenhage op 5 september 1913".  Ik heb het begrip al jaren niet meer gehoord, maar op die dag, een eeuw geleden, werd een "allegorische optocht" georganiseerd ter herinnering aan het feit dat Nederland na de Franse overheersing opnieuw onafhankelijk was en dat is heel iets anders dan tweehonderd jaar Nederland. Maar weten Ank, Albert, Erben en Kim-Lian veel.
De meest bekende compositie uit 1913 is hoogst waarschijnlijk "The Whistler and his Dog" van de hand van de trombonist van de John Philip Sousa band, Arthur Pryor (1870 -1942), hier uitgevoerd door diens eigen band.
let op het paard, het is aangekleed als "zeepaard"