14.2.11

Fletcher Henderson

De Beatles? Hun elpee "Revolver" dateert uit 1966, dat is 45 jaar geleden. Dus wat was er mis met een 78-toerenplaat, die ik in 1956 kocht met een opname uit 1925? Het wonderlijke is. dat ik muziek heb op allerlei soorten geluidsdragers: op 78-, 45- en 33-toerenplaten, op cassettes, op CD's, enz. enz. en dat het me qua kwaliteit weinig uitmaakt, alleen dat de hoeveelheid benodigde apparatuur me tegenstaat.
Fletcher Henderson doet helaas bij weinig mensen een belletje rinkelen en dat is verdraaid jammer, want hij is een van de eerste, grote, zwarte bigbandleaders. In de jaren dertig zou vooral naam maken als arrangeur, onder meer voor het orkest van Benny Goodman, maar we mogen voetstoots aannemen dat "One of these days", gearrangeerd werd door Don Redman. De musici zijn Louis Armstrong, Elmer Chambers, Howard Scott, trompet; Charlie Green, trombone; Buster Bailey, clarinet; Don Redman, altsax; Coleman Hawkins, tenorsax; Fletcher Henderson, piano; Charlie Dixon, banjo, onbekend - maar zeer waarschijnlijk - Ralph Escudero, bas en Kaiser Marshall, drums en dat is een ongelooflijk scala aan beroemde musici.

Tweede rij v.l.n.r. Green, Chambers, Armstrong, Scott, Escudero, eerste rij v.l.n.r. Marshall, Hawkins, Bailey, Carter, Dixon en Henderson.
Tien jaar later, op 4 augustus 1936, nam Henderson het door Louis Prima geschreven "Sing, sing, sing" op, het werd in Hendersons arrangement een succes voor Benny Goodman, Hendersons eigen versie met soli van Roy "Little Jazz" Eldridge (trompet), Chu Berry (tenorsax) Buster Bailey (clarinet) en Ed Cuffee (trombone) deed het veel minder. Bassist in Hendersons versie is John Kirby en de drummer is Sid Catlett.