24.2.11

Luis Russell

Pianist Luis Russell won in 1919 de hoofdprijs in een loterij in Panama en verhuisde vervolgens met zijn gezin naar New Orleans, om vervolgens in Chicago op te duiken, waar hij in het orkest van King Oliver speelde. Hij begon daarna een eigen orkest en "Saratoga Shout" is een van zijn plaatopnamen. Let even op het etiket van de plaat, want de opname werd door Parlophone uitgebracht in de zogenaamde "Race Series (The Negro and His Music"). "Saratoga Shout" heb ik niet in de uitvoering van zijn orkest op YouTube gevonden, wel in een enthousiaste versie van de Jazz O'Maniacs uit 1969.
Luis Russell had een aantal befaamde musici in zijn orkest ( o.m. trompettist Henry "Red" Allen, trombonist J.C. Higginbotham, clarinettist Albert Nicholas, bassist "Pops" Foster en drummer Paul Barbarin), zodat Louis Armstrong zijn orkest koos om hem in een aantal plaatopnames te begeleiden o.a. in dit "Song of the Islands" van begin 1930.

Op het hoesje van de 78-toerenplaat heb ik lang geleden (in de jaren zestig) de bezetting van het orkest geschreven. In 1934 verscheen van Luis Russells orkest "My Blue Heaven".