4.2.11

Verzamelen

Jazzverzamelen bleek een overweldigend terrein, ik kocht niet alleen platen, maar ook boeken. Boeken, waarin ik aantekeningen maakte, van wie ik opnamen had. Achteraf bezien een wat wonderlijke manier van muziek verzamelen, want ik vond lang niet alles mooi, maar om wille van de completering kneep ik een oogje dicht.
Dit is een pagina met een cirkeltje voor de namen van musici van wie ik een opname had. Op zeker ogenblik schijnt het tot me doorgedrongen te zijn, dat ik toch nooit een complete collectie kon krijgen en ben ik met de exercitie gestopt. Laat ik uit het rijtje een naam pikken: Ray Bauduc.
Het aardige is dat ik nog precies weet op welke plaat ik hem kan vinden. Op een Capitol-elpee "The History of Jazz. The Solid South", een in Nederland schandalig uitgegeven plaat, waar het overgrote deel van de nodige informatie vergeten werd bij te leveren. Ray Bauduc was de drummer van Bob Crosby's orkest en ook van het orkest in dat orkest, de Bobcats. Op de Capitolplaat H239 een bonte verzameling opnamen van Leadbelly tot Zutty Singleton. Ook twee nummers van Nappy Lamare's Louisiana Levee Loungers, naar ik vermoed een andere naam Crosby's Bobcats, die vanwege een contract bij een andere platenmaatschappij, geen opnamen voor Capitol mochten maken, Lamare was namelijk de gitarist van de Bobcats. De twee nummers ("At The Jazz Band Ball" & "High Society") van de Levee Loungers werden op 27 januari 1945 in Los Angeles gemaakt. Ik heb de heren niet op YouTube kunnen vinden, wel een drietal andere opnamen met Ray Bauduc, in het eerste nummer zijn nog twee musici uit de Levee Loungers aanwezig: Eddie Miller en Matty Matlock. Het tweede nummer is interessant door de aanwezigheid van trombonist Jack Teagarden en in het laatste nummer speelt Teagardens collega-trombonist Tommy Dorsey mee. Pas jaren later vond ik Bauducs verreweg leukste bijdrage aan de jazz, zijn, samen met bassist Bob Haggart opgenomen, "Big Noise From Winnetka".