16.2.07

Max Fleischer


Max Fleischers tekenfilms zijn, voor mij, een stuk interessanter dan het wat zoetige werk van Walt Disney: Fleischers films zijn absurder en veel meer op volwassenen gericht. Hij werd in 1883 geboren in een Joodse familie in Krakau, dat toen in Galicië lag, dat deel uitmaakte van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Max was vier jaar oud, toen de familie naar New York vertrok. Door middel van de rotoscoop, waarvoor hij in 1917 een patent kreeg, ontleedde hij bewegingen, waarna hij zich aan het tekenen zette. Zo onstond de tekenfilmserie "Out of the Inkwell": een hand tekent een uit de inktpot ontsnapt het clowntje Koko dat avonturen beleeft.

Wie de filmgeschiedenis er op na slaat vindt dat "The Jazz Singer" de eerste "sprekende" film is, maar Fleischer maakte zijn eerste tekenfilm met geluid al in 1924: kenmerkend was het gebruik van een bal, die met de tekst mee stuiterde, zodat het publiek mee kon zingen. Ook in het volgende fantastische filmpje uit 1932 met de Mills Brothers zien we een stuiterende bal.
http://www.youtube.com/watch?v=6GH_0-v3d7Q
Fleischer heeft veel filmpjes gemaakt met zwarte musici, de meest bekende met Cab Calloway. Veel zwarte muzikanten hebben liedjes geschreven voor de filmpjes met een ander creatie van Fleischer: Betty Boop, wat dat betreft heeft hij in de hevig gesegregeerde jaren dertig baanbrekend werk verricht.