1.2.07

General Airborne

Er schijnt een Amerikaanse militair te zijn met de wat ongebruikelijke naam General Airborne. Twintig jaar geleden stond ergens in de Verenigde Staten moeder Airborne op de drempel van haar huis en riep: "Inside now, General, dinner is ready!" Waarop een kleuter onwillig naar binnen slenterde.
In 1811/12 moesten alle Nederlanders een achternaam bevestigen of aannemen en Jonker, De Graaf, Baron, Hertog, Prins, Koning en Keizer werden veelvuldig gekozen, zonder dat overigens de maatschappelijke status van de drager veranderde, dus als je het zo bekijkt is General niet eens zo'n heel vreemde keuze.
Maar er is nog een General Airborne, of beter gezegd er was nog een General Airborne, een firma, die in 1944 onderstaand vliegtuig bouwde, de XCG-16A, een transporttoestel zonder motoren dat op sleeptouw kon worden genomen door een bommenwerper, de Britten hebben soortgelijke "gliders" o.a. gebruikt in de slag om Arnhem, maar die zagen er conventioneler uit. De XCG-16A (de X staat voor experimenteel) is het experimentele stadium nooit ontgroeid, het toestel; kon veertig manschappen vervoeren, de piloten zaten achter elkaar onder de koepel bovenop het vliegtuig.