22.5.09

Voorvader 10

Jaren geleden las ik in de NRC het bericht dat een aantal vaten met een buitengewoon smerig goedje overboord een schip, onderweg tusen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, was geslagen en dat een Deens smaldeel onder commando van ene Leidesddorff was uitgevaren om de vaten uit zee te vissen. Vanaf dat moment heb ik geprobeerd contact te leggen met de Scandinavische Leidesdorffen, maar dat zat niet mee, want na opvraag van twee nummers bij de destijds nog bestaande PTT en de daarop volgende telefoongesprekken, kreeg ik het stellige idee, dat de Deense Leidesdorffen niet zaten de wachten op een nieuwsgierig, en in meer dan een opzicht, ver achterneefje. Nu gaat het vinden van telefoonnummers, dankzij het internet, wat sneller dan 25 jaar geleden en ik weet dat in Kopenhagen 6 en in Aarhus 1 persoon met de achternaam Leidesdorff woont. In het naburige Zweden wonen in Stockholm 5 Leidesdorffen en in Malmö 14 Leidersdorffen (let wel met een r). Ze zijn er dus wel degelijk, maar ik ga ze niet bellen, want ik heb zo langzamerhand het idee dat ze van hun afkomst niets willen weten. Wonderlijk blijft het feit dat in een Deens Joods genealogisch tijdschrift een paar jaar geleden een artikel over de Leidesdorffen verscheen, maar zelfs op mijn verzoek dit tijdschrift op te sturen kwam geen antwoord en ook de deelnemers aan een internetforum reageerden niet. Gistermiddag vond ik Niels Leidesdorff (foto rechts), bassist in de popgroep Deeva, hij heeft bovendien het soloproject 'Dorff' en schrijft liedjes, die hij vervolgens op BandBase zet. Twee liedjes van hem, zonder beeld: 'Move on' en 'Mr. Blue'. (eenmaal op de BandBasesite gearriveerd: click op de woorden: 'Afspil alle nu'.)
Ik vond ook nog Samantha Leidesdorff (foto links), die in 2004 Deens kampioen werd in een dressuur van IJslandse paarden. In 2006 nam Samantha deel aan een internationale wedstrijd, zij bleek volgens onderstaand verslag succesvol. Ik zet alleen vraagtekens bij de voornaam van het eerst genoemde paard. "The organisers of the International Pace Championships in Zachow, Germany can look back to a very succesful Pace Championships and FEIF International Breeding show. Over 120 participants from 9 countries took part. Most succesful rider was Samantha Leidesdorff (DK). She is the 150 m Pace Champion with Mondrian vom Lucahof, winner of Gæðingakeppni B (4 gait) with Miðill frá Skarði and Gæðingakeppni A (5 gait) with Ósk frá Margarethenhof."
Omdat niets de Leidesdorffen vreemd is, blijkt er ook een waarzegster in de familie: Gitte Leidesdorff in Hillerød, niet ver van Kopenhagen: "Rådgivning gennem clairvoyance skriv/ring".