19.1.11

Ranch Fryslân


Soms vraag ik mij af of hotemetoten als gedeputeerden en wethouders toestemming tot het bouwen van ongelofelijke lelijkheid geven, wanneer zij de eerste steen mogen leggen. In het noorden van Friesland bevindt zich een vakantiedorp, dat ik een paar jaar geleden de naam Kitschlawier heb gegeven. Er dreigt inmiddels meer onheil in diezelfde hoek en opnieuw staat de provincie Fryslân pal achter de vernietiging van landschappelijk schoon, dit keer door de gemeenten Kollumerland en Achtkarspelen en Wind Vastgoedontwikkeling uit Drachten. Gezamenlijk hebben ze de verloedering van een uniek stuk natuur bedacht en het geheel de naam Ranch Fryslân gegeven, want een boerderij in 't Fries heet ranch en niet pleats, maar dat had u al begrepen. Een en ander wordt aan de man gebracht met de gebruikelijke knetterende volzinnen:
"Ranch Fryslân is gedacht als een groene deken van ongeveer 50 grote landgoederen in het prachtige coulissenlandschap voor mensen die op zoek zijn naar veel ruimte, luxe, landleven èn uitstekende voorzieningen voor paarden. Denk aan ruiterpaden, manegevoorzieningen, stapmolens, pensionvoorzieningen, verzorging enzovoort. Bouw hier zelf uw ranch op een eigen perceel van maar liefst 12.000 m2 met voldoende ruimte voor het weiden van uw eigen paarden!"
Het natuurgebied heet nu It Paradyske, als je de provincie Fryslân zijn gang laat gaan wordt het straks De Hel. Teken hier de petitie om de waanzin tegen te houden.