27.1.12

Ute 2

De naam "ute" mag dan typisch Australisch zijn, het fenomeen van een uit een personenwagen ontwikkelde pickuptruck is dat niet, sterker nog: oorspronkelijk werden alle lichte vrachtwagens ontwikkeld uit personenwagens. Er waren zelfs fabrieken die een verwisselbare carrosserie aanboden. Op zondag kon op het chassis een personenwagencarrosserie worden geplaatst, door de week deed de auto dienst als vrachtwagentje, zoals te zien bij deze Skoda.

Franse fabrieken, zoals Renault en Peugeot leverden ook vrachtwagentjes op basis van personenwagens, een voorbeeld is deze Peugeot 202.


In de Verenigde Staten vond uiteindelijk een scheiding plaats tussen de "echte" pickups en de uit personenwagens ontwikkelde pickups, op laatst genoemden, zoals bijvoorbeeld de door Ford gefabriceerde "Ranchero",  werd door bezitters van "echte" pickups meewarig neergekeken. Ik herinner me dat in Texas smalend werd gesproken over "fag trucks". Bij het eerste genre hoort deze Chevroler, er onder staat een Dodge van het tweede genre.