7.9.20

MAZURKA

Mazurka, eigenlijk zou het mazurek moeten zijn, maar net zoals aboriginal in feite aborigine moet zijn, gaan benamingen soms tegendraads hun eigen weg. In  ieder geval werd de dans net als de polka in Westeuropese balzalen populair in de negentiende eeuw. Het woord is afgeleid van een volk in Polen: de mazuren. In zijn oorspronkelijke volkse vorm is de mazurka in ons land nauwelijks meer gekend, hier wordt in de regel een link gelegd naar Chopin die er negenenzestig op zijn naam heeft staan. De mazurka is onstaan uit twee andere Poolse dansen de kujawiak en de oberek. Chopin was trouwens niet de eerste componist die de mazurka naar het concertpodium tilde, die eer komt toe aan de pianovirtuose Maria Szymanowska (1790-1831, foto). Ook Henryk Wieniawski (1835-1880) schreef mazurka's die door het gebruik van de viool dichter bij het origineel bleven.

Toen de mazurka een keer de "volksdansfase' was ontstegen en met name door Chopin de concertzaal was binnen gebracht, waren er andere componisten die zich aan het oorspronkelijk Poolse ritme waagden, natuurlijk veel stukken - in navolging van Chopin - voor piano: de Fransen Saint-Saëns en Debussy, maar ook, zij het jaren later, de Cubaan Lecuona. Dvorak schreef onder de originele naam mazurek deze mazurka, hier uitgevoerd  door de violist David Oistrakh en de pianste Frida Bauer. De Braziliaanse componist Villa-Lobos  componeerde een mazurka voor gitaar, de Rus Glazunov sluit de rij van klassieke componisten met een mazurka voor symphonie-orkest.

Wie dacht dat de mazurka het  internationaal alleen maar op het concertpodium heeft gemaakt komt bedrogen uit en om te bewijzen dat her en der de van oorsprong Poolse dans uiteraard met lokale variaties wordt gespeeld en gedanst heb ik een aantal bij elkaar gesprokkeld, om te beginnen uit Ierland en dan  speciaal uit Donegal. Maar de mazurka is ook te vinden op de Kaap Verden, op Réunion, in Nicaragua (als mazurkaatje: marzurquita), op Curaçao, op de Philippijnen, in Noord-Mexico en spaanssprekend Texas en op Martinique, waar de mazurka werd getransformeerd tot mazouk en inmiddels in die vorm tot het nationale erfgoed behoort.