27.9.20

SMIENT


Het woord widgeon, de naam van afgebeeld vliegtuig, moest ik opzoeken want ik kende het niet. Juist! Het betekent smient, dat woord ken ik wel, het is een soort eend, maar bij verder zoeken blijkt dat er twee varianten  van de widgeon zijn, de Europees-Aziatische widgeon  met een bruin kopje en de Amerikaanse, waarvan de woerd een donkergroene veeg over het kopje heeft. 
Grumman, een Amerikaanse vliegtuigenfabriek, die van 1929 tot 1994 bestond, had ongewijfeld de Amerikaanse versie van de eend in het vizier toen het toestel in 1941  als militaire versie van de G-44 bij de Amerikaanse kustwacht in dienst kwam met de nomenclatuur J4F-1, een jaar later werd het bij de Amerikaanse marine als J4F-2 geregistreerd. Het leger kende de Widgeon als OA-14 en om het  nog wat  ingewikkelder te maken ging het toestel als Gosling vliegen bij de Canadese luchtmacht en de Britse marine. De Widgeon is een amfibie (dat wil zeggen dat het toestel zowel van water als van land kan opstijgen), van geheel metalen constructie verdeeld in vijf waterdichte compartimenten, de motoren zijn 200PK Rangers L-440-5 luchtgekoelde zescylinders in lijn. De bemanning bestaat uit vier of vijf personen. De kruissnelheid bedraagt 221 km/u.   

De Israelische luchtmacht bezat twee Widgeons, de B-72 en B-73, de B73 crashte in 1948 op het meer van Galilea, waarbij de bemanning omkwam.