21.5.07

Krontjong

“Krontjong”, “Kroncong”, “Keroncong”, ik zag de muzieksoort op drie manieren gespeld j.l. zaterdag op de Pasar Malam in Den Haag, ik houd het maar op de de eerste, Nederlandse spelling. Vreemd dat de naam van het aardige krontjongorkest ook op verschillende manieren wordt gespeld, in het Pasarprogramma heet het Rayun Samud'ra, maar als ik ga googlen heet het Rayuan Samud’ra.
Wonderlijk dat krontjong zo weinig Nederlandse en zo veel Portugese invloed laat horen, terwijl de Nederlanders niet alleen veel langer en veel recenter de kolonisatoren van de gordel van smaragd waren dan de Portugezen. Maar ook in andere voormalige Portugese gebieden, zoals Macau, Goa en Oost-Timor hoor je in de muziek Portugal terug.
Krontjong is een vrij recent ontstane muzieksoort, niet veel ouder dan een eeuw, pas in de jaren dertig nam de populariteit echt toe.
Rayuan Samud’ra, bijna een familie-orkest onder aanvoering van Ruud Matulessy, trad zaterdag op met een gastzangeres: Denise Jannah, verrassend het lied van de over de rivier schijnende maan, “Terang bulan”, door haar samen met Bea Matulessy te horen zingen.
De video toont een Indonesisch orkest, heel informeel rond de tafel musicerend.