1.5.07

Yby

Te koninginnedagvieren heb ik naar Het Veen toegeweest, ik zou eerst thuisgebleven hebben, maar het waren op de tillevisie al weer dezelfde spulletjes en dezelfde zangetjes als verlenen jaar en de jaren daarvoor. Ik denk dat het heeltijden dezelfde kinderen en koren zijn, die men opkomen laat voor de majesteit en haar gevolg. Ze krijgen andere kleren aan en hup met kekke.
Toevallig kwam ik in de bus naast Ibbeltje Hamersma te landen, zij zat in de bus in de kwaliteit van voorlichtster van de lokale omroep in Het Veen. Ik had haar al een heel schoft niet gezien Zij is een dochter van ons oudbuurman en ik heb dus jaren kunde aan haar gehad. Het was doedetijds een avontuurlijk vrouwmens, dat zelfs bij manlieden door het venster klom en dan niet onder, maar op de eerste verdieping. Maar zij kwam mij nu wat gelijkmoediger voor, het wilde was er een beetje af met de jaren. Dat mag ook wel, want zij zal nu ook wel in de veertig rennen.
Zij noemt zich nu Yby. Maar wie van de jongereend in Friesland gaat nog al door het leven met de naam, die in de akte staat ? Dat zijn geen protte meer.

Vrouw Ymkje Sinnema - Meindertsma, Rosterhaule.