11.3.19

RAMBLERS

Opgenomen 15 november 1938 in hotel Hof van Holland, Hilversum en in 1939 door mijn vader aangeschaft, een Panachordplaat met twee stukken van Jackie Bulterman,  het ene "Zuiderzee Blues" door de volledige band, het Ramblers dansorkest o.l.v Theo Uden Masman, het andere, "Swinging the Fiddles" door het Ramblers Quintet. "Zuiderzee Blues" wordt gezongen door een gastvocalist, de  Amerikaan Freddy Johnson, een pianist en zanger, die sinds 1928 regelmatig in Europa verbleef en onder meer opnamen maakte met het fameuze Quintette du Hot Club de France, maar behalve in Frankrijk ook in België en in ons land optrad o.a. in het "Negro Pallace" aan het Thorbeckeplein in Amsterdam met Lex van Spall en Coleman Hawkins. Over het "Negro Palace" wist de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris van politie de volgende onfrisse mening  te ventileren: "Nauwlettend, vooral in den beginne, controleeren; deze nikkers zoeken relatie met blanke vrouwen." 
In "Swinging the Fiddles" komen Frans van der Ouderaa en Sem Nijveen  aan bod, Frans was behalve violist ook clarinetist/saxofonist en Sem dubbelde op trompet in de Ramblers.
De plaat ligt op de His Master's Voice-grammofoon, die regelmatig gebruikt werd in Han Reizigers sublieme zondagochtendprogramma "Reiziger in Muziek" (1989-2001). Ik heb de slingergrammofoon een aantal jaren geleden van de VPRO gekocht. Niet dat ik hem heel veel gebruik, want doordat de arm tamelijk zwaar is, raken de platen beschadigd.