5.3.19

STUURWIEL

Een auto hoort een stuurwiel te hebben. Ja, toch? Of misschien toch niet want deze "La Nef" van La Croix & Delaville uit 1898 mist het en wordt bestuurd met een zogenaamde "queue de vache". 
Deze vijf jaar  jongere Lanchester heeft ook geen stuur, maar de chauffeur moet als hij rechtsaf wil de stang voor zijn buik van zich af duwen en linksaf gaat hij door de stang naar zich toe te trekken. 
 
Op deze foto van een Panhard uit 1925 is ook geen stuurwiel te zien want de chauffeur zit er in feite midden in. 
Maar het meest bijzonder is het prototype uit 1904  van de "Turicum", de  ontwerper Martin Fischer stuurde met zijn voeten en zit daarom demonstratie met zijn armen over elkaar. Een volgende auto van hem zag er meer uit als een echte auto, maar werd nog steeds met de voeten bestuurd. Het  merk Turicum (Latijn voor Zürich) heeft niet lang bestaan, maar heeft wagens verkocht naar Italië, Turkije, Oostenrijk, Denemarken, Engeland, Rusland, Polen, Argentinië, Spanje, Portugal en Zuid-Afrika, allemaal auto's met een normaal stuurwiel trouwens. iIn 1914 was het afgelopen. Fischer had de fabriek overigens al in 1909 verlaten. Onderstaande Turicum (uit Zürich en met stuurwiel!) werd in 1961 gefotografeerd in de buurt van Breukelen.