24.3.19

Voorloper

Opnieuw een verre voorloper van de verzamelelpee. Dit keer een achtenzeventigtooerenplaat met twee orkesten: het orkest van Jack Shilkret en Waring's Pennsylvanians.
Jack Shilkret was een jongere broer van de veel bekendere Nat Shilkret, geboren in een muzikale familie, want zowel vader als beide andere broers, Lew en Harry hadden gemakkelijk voor een loopbaan in de muziek kunnen kiezen, maar Harry deed ook in verzekeringen en Harry  werd arts. Jack speelde clarinet in de band van de Amerikaanse marine, voor hij zijn eigen orkest ging leiden, waarbij hij meetal  achter de piano zat.
De opname van "Susquehanna Home" dateert van 23 juli 1924.

Fred Waring's Pennsylvanians staan op de andere kant van His Master's Voice B1904 en hier is iets merkwaardigs mee aan de  hand, want "Any way the wind blows" is het soort muziek dat in de vroege jaren van de jazz door blanke musici vaker ten beste werd gegeven en  eigenlijk thuishoort in het "noveltygenre": grappenmakerij door het toevoegen van vreemde en niet  ter zake doende geluiden. De opname werd gemaakt op 12 augustus 1924. Waring werd in de  vroege jaren vijftig heel bekend door een televisieprogramma, waarin populaire liedjes door een koortje werden gezongen.