30.8.20

Neringdoenden


O say can you see by the dawn's early light
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight
O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?
And the rocket's red glare, the bombs bursting in air
Gave proof through the night that our flag was still there
O say does that star-spangled banner yet wave
O'er the land of the free and the home of the brave

Dit is de tekst van  het volkslied van de Verenigde Staten. Gezongen kunt u het ongetwijfeld vinden op YouTube, hoogst waarschijnlijk na vijftien maten onderbroken door een advertentie, want enig respect voor welke muziek dan ook, valt van Amerikaanse websites niet te verwachten. Zij hebben neringdoenden te hoog in het vaan. 
Ik kwam daar achter toen ik op zoek  ging naar verschillende  uitvoeringen van het Turkse volksliedje "Usküdara Gider'iken" en een prachtige versie vond, gespeeld door het gezelschap van Jordi Savall. Ik heb hem niet gebruikt omdat YouTube midden in de uitvoering het nodig achtte een product aan te prijzen, waardoor de muzikale magie hard werd onderbroken.

Gister las ik in "Der Spiegel" het verhaal van de pianist  Igor Levit (geboren 1987 in Gorky en nu wonend in Berlijn), die tijdens de "lock down" iedere avond achter de vleugel in zijn woonkamer  plaatsnam om een concert te geven, dat via een "live  stream" te volgen was. Op 2 april j.l. inviteerde de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier Igor Levit om in "Schloss Bellevue" in Berlijn Beethovens "Waldstein Sonate" uit te voeren.  Na enige aarzeling - want ook hier grijpen commerciële vandalen in -  heb ik besloten Levits uitvoering toch op mijn blog te plaatsen.