26.9.07

Steve Goodman

Een paar jaar geleden werd ik gebeld door een Amerikaan, die via “De Volkskrant” mijn telefoonnummer had achterhaald en me vertelde dat hij bezig was een biografie over de singer/songwriter Steve Goodman te schrijven. Het was een aardig gesprek, waarvan ik me alle details niet meer herinner. Inmiddels is de biografie “Steve Goodman Facing The Music” verschenen. De schrijver, Clay Eals, blijkt een notulist van kleinigheden, die het lezen van het boek meer hinderen dan uitnodigen. Een voorbeeld, over Steve’s Maine East High School in Chicago, schrijft Eals: “Immensity bore a price, however, particularly for a newcomer trying to get to know others and not become lost in the crowd. In Steve Gooman’s years as a Mainite, te student body was so fast that it sported 37 sets of twins”.
De neerslag van het telefonisch interview met mij gaat voor een belangrijk deel over het liedje “The Dutchman” van Michael Smith, een romantisch gekleurde kijk op een Hollander aan de oevers van de Zuiderzee. Ik heb eind juli 1976 toen ik Steve’s concert in Amsterdam opnam, me geen moment aan de inhoud van het liedje gestoord en ik kan me ook niet voorstellen, dat een bezoeker of een luisteraar zich erover heeft opgewonden. Maar een Amerikaanse, Joan DeFalcis, die een half jaar later een concert van Steve in Amsterdam bezocht meent te moeten constateren: “... that locals resisted its images of wooden shoes and the like as antique stereotypes. ‘The audience was very, very cold,’, she says, “especially when he sang “keeps his thumb jammed in the dam”.’
Een paar regels verder word ik de Nederlandse Studs Terkel genoemd, dat is belachelijk. Ik vermoed waar die vergelijking vandaan komt: Steve, terug in de Verenigde Staten, stuurde me een paar boeken van Terkel en ik zal dat zo opmerkelijk hebben gevonden, dat ik het in het telefonisch interview met Eals gemeld heb. In de regel hoor je als journalist, tenzij jezelf contact opneemt, nooit meer iets van iemand die je geinterviewd hebt.
Opdracht op de hoes van Steve Goodmans "Jessie's Jigs and Favorites" Asylum 7E-1037 uit 1975