17.2.13

Alfred, Emil en Lionel Newman

 
Van een tweetal naar een drietal componerende broers: Alfred, Emil en Lionel Newman, die vandaag de dag waarschijnlijk het meest bekend zijn als de ooms van de singer/songwriter Randy Newman, die overigens net als zijn ooms begon met het schrijven van illustratieve muziek. De ooms componeerden voor films, Randy voor de tv-serie Peyton Place. Toen ik hem, medio jaren tachtig de elpee met de muziek liet zien, was hij behoorlijk verbaasd dat ik die plaat uit 1965 in de kast had staan. Hij deed licht geneerd.
Alfred (1901 - 1970) schreef de muziek voor meer dan 200 films en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Hollywoodcomponisten, dit is zijn laatste werk, de titelmuziek voor "Airport".
Emil (1911 - 1984), minder bekend dan zijn oudere broer, moet zo'n honderd filmscores op zijn naam hebben staan, waaronder "Island in the Sky".
Lionel (1916 - 1989), die zijn muzikale loopbaan begon als pianist aan boord van het S.S. Rotterdam, heeft ook een goede 200 filmscores geschreven, waaronder "The Proud Ones".