29.12.11

Herinnering

In 1939 bestonden de Nederlandsche Spoorwegen 100 jaar. Op het Frederiksplein in Amsterdam werd ter gelegenheid daarvan een tentoonstelling georganiseerd, waarbij de replica's van de eerste locomotief en een paar wagons, die tussen Amsterdam en Haarlem gereden hadden, op een cirkelvormig lijntje rondreden. Vaag, heel vaag in mijn herinnering, weet ik dat ik dat ik in dat treintje samen met mijn vader gezeten heb. vanmorgen vond ik op de boekenkraam op de Bussumse markt behalve bovenstaand foldertje ook de brochure die die destijds werd uitgegeven, de eerste eigenaar heeft daar tot mijn grote vreugde uitgeknipte krantenberichten aan toegevoegd.  Ik heb de originele onderschriften bij de foto's gebruikt:
"De locomotief De Arend , die volgens het model 1839 gebouwd is tijdens de a.s. spoorwegtentoonstelling  te Amsterdam rondom het terrein  zal rijden, is gisteren naar de plaats van bestemming getransporteerd. De Arend wordt aan het Weesperspoorstation overgeladen."
"Het rijtuig van een electrischen driewagentrein, bestemd voor de Spoorwegtentoonstelling op het Frederiksplein te Amsterdam, stond gisteren, na het gestagneerde transport gisternacht, bij het Concertgebouw opgesteld, in afwachting van verdere  vervoer naar het tentoonstellingsterrein."