19.4.12

Import 2

Göricke was niet het enige Duitse rijwiel dat in ons land werd geimporteerd., Concordia was een ander merk uit Bielefeld en ook deze advertentie dateert uit 1902. Voor zover ik heb kunnen nagaan, maakte Koch ook naaimachines. 
Wanderer maakte in 1885 zijn eerste hoge bi in Chemnitz en en was een van de grote Duitse merken, zelfs de keizerlijke familie schijnt Wandererrijwielen te hebben gebruikt. Behalve fietsen produceerde de fabriek "Continental"-schrijfmachines, motorfietsen en auto's. In 1910 was Ettore Bugatti in Chemnitz om over een door hem ontwerpen auto met een 600cc viercylindermotor te onderhandelen, de gesprekken hadden echter geen positief resultaat. Het merk is na jarenlange afwezigheid momenteel weer terug. De advertentie is van 1906.
 
Over Panther schreef ik al eerder een regel want Göricke werd door dat merk aangekocht. De Pantherfabriek werd in 1896 in Magdeburg opgericht, omstreeks dezelfde tijd begon bankier Peters in Braunschweig  met de productie van "Brunsviga"-fietsen in de "Braunschweiger Fahrradwerke". Laatstgenoemde fabriek kocht in 1907 de Pantherfabriek en de productie werd verplaatst naar Braunschweig. In de advertentie uit 1909 worden beide namen gebruikt.
Hercules begon in 1886 als Velozipedfabriek Carl Marschütz, twee jaar later kwam Carls broer Heinrich als zakelijk directeur in de firma en werd de naam veranderd in Nürnberger Velozipedfabrik Hercules. In 1896 werden 6500 fietsen geproduceerd. De advertentie is van 1909.