17.4.12

Boterkoek?

Niets leuker dan wanneer je Christiaan Beheime en Olaf Chammer loslaat op klezmermuziek, ik bedoel niet op het spelen ervan, maar wanneer je het tweetal de geschiedenis van die muziek laat beschrijven. Nu weet ik dat Beheime & Chammer niet bestaan, maar ze zouden kunnen bestaan als ik de volgende onzin (die ik via-via in handen kreeg) lees:
Dansen op oeroude muziek?! Dat kan op 21 april 2012  in de Pauluskerk aan de Brink te Baarn. Op deze avond zal de SIMCHA-band  DE KLEZMERANTICS een wervelend concert ten gehore brengen met eeuwenoude NIGOENS, zoals: HORA’s – DOINA’s – SHER’s en BULGAR’s. Deze muziek is oorspronkelijk afkomstig uit landen als Hongarije, Bulgarije, Polen Tsjechië en landen uit de voormalige Sovjet Unie zoals, de Oekraïne, Podolia, etc. De muziek, jarenlang verdwenen door o.a. verboden  van Stalin, Lenin en Hitler, werd in 1976 opnieuw ontdekt door de Amerikaanse band de KLEZMATICS, waarna een volkomen revival ontstond. Tegenwoordig hoor je, bij wijze van spreken, op iedere straathoek en in iedere concertzaal deze CULTUUR-muziek; er wordt zelfs les in gegeven op muziekscholen. De band die voor deze avond is gecontracteerd speelt voornamelijk tijdens evenementen waarbij de beentjes van de vloer gaan. Om de feeststemming ook bij dit concert te garanderen, hebben de organisatoren in de PAULUSKERK een ruimte vrijgemaakt, waar gedanst kan en màg worden.
Oeroud? Uit het stenen tijdperk of uit de achttiende eeuw? Nee, het duo Beheime en Chammer heeft het wel degelijk over eeuwenoude nigoens, die moeten ze me dan toch eens komen voorneuriën. Klezmer is natuurlijk nooit weggeweest, want afgezien dat (let op de volgorde) Stalin en Lenin zich weinig bemoeid hebben met joodse folklore, ging de muziek vanwege pogroms door de volgelingen van Paulus met emigranten mee naar de Verenigde Staten en hij is daar voortdurend gespeeld. De muziek werd in 1976 ontdekt door de Klezmatics, schrijven Beheime en Chammer, dat is dus tien jaar voordat die groep in New York werd opgericht, het duo zal The Klezmorim bedoelen.  Beheime & Chammer verkopen geen boter-, maar lulkoek.