14.4.12

Accessoires 5


Een fiets heeft een bel nodig en ik schreef al eens eerder over een aantal in mijn collectie. In een catalogus van de firma Van der Wielen & Schwiebbe, gevestigd aan de Leopoldstraat in Antwerpen, van februari 1897 staat 1 afbeelding van een fietsbel, maar dat kan te maken hebben met het feit dat de firma alleen handelde in Amerikaans fietstoebehoren.
De Parijse firma Chaussé Frères toont in 1899 anderhalve bladzijde met bellen met diverse systemen.
Zesentwintig jaar later vinden we in de catalogus van Arthur Hérold, ook in Parijs en iemand die ook in auto-onderdelen doet een helepagian met fietsbellen, maar ook met claxons en klaarblijkelijk waren die in Frankrijk op fietsen toegestaan, want No.2136 is een cornet vélo "Selecta".

Van Arthur Hérold heb ik nog een catalogus. Uit 1939, de auto-accessoires zijn verdwenen: er wordt nu alleen maar in fiets- en mototorfietsonderdelen gehandeld. De verschillende fietsbelsystemen, die leverbaar zijn, staan afgebeeld.
Catalogues from 1897, 1899, 1925 and 1939 show bicycle bells, interesting to see how there where different systems to make the bells ring.