30.4.20

30 april

Lang geleden was 30 april koninginnedag en defileerde het volk langs de op het Soestdijks bordes staande Oranjes, in het  kader van voortschrijdende democratisering werd de zaak omgedraaid en kwamen de Oranjes vervolgens naar  het volk, dat meteen besloot de jaarlijkse schoonmaak te laten volgen door opruiming  van overtollige huiswaar, waardoor voor de bezoekende vreemdeling ons land meer leek op een enorme markt van afdankers dan eerbetoon aan de regerende vorstin.
30 April was ook in andere zin een gedenkwaardige dag: op 30 april 1941 maakte altsaxofonist en muziekvernieuwer Charlie Parker zijn allereerste grammofoonplaatopname: "Hootie Blues". In Dallas (Texas) met het orkest van pianist  Jay McShann.
Verder terug in de  tijd: Robert R. Livingstone en James Monroe waren in april 1803 naar Parijs gekomen om namens de Amerikaanse regering voor $2 miljoen toestemming te vragen de Mississippi te bevaren, in plaats daarvan bood Charles Maurice de Talleyrand-Périgord voor $15 miljoen Louisiana aan. Louisiana was flink groter  dan de huidige, gelijknamige Amerikaanse staat: het was het totale Franse gebied gelegen ten westen van de dertien Verenigde Staten. Napoleon had dringend geld nodig om in Europa oorlog te voeren. Op 30 april werd het contract van de 'Lousiana Purchase' getekend. Bij de koop waren de bewoners inbegrepen, dus ook de de Acadiens, die zo'n vijftig jaar eerder door de Britten uit Canada waren verjaagd.
Nog een staatkundig bericht: op 30 april 1838 verklaarde Nicaragua zich onafhankelijk van de Centraalamerikaanse Federatie. Laat ik daar een muziekje tegen aan gooien, het feest wordt hier onderstreept met een marimba-opname van Los Alegres de Ticuantepe met "Para que gocen".
Mimi Fariña ( 30 april 1945 - 2001) was een jonger zusje van Joan Baez, in 1963 trouwde ze met Richard Fariña en samen maakten ze een aantal folkplaten. Richard overleed in 1966 op haar verjaardag na een motorongeluk. Dit is hun beider "Pack up your sorrows".
Op 30 april 1945 besloot  Adolf H.  met zijn kersverse bruid Eva een fikse huwelijksreis te ondernemen en om dit heugelijk feit te vieren: de Britse  komiek Spike Milligan